Hoppa till innehåll

Residens

För att utveckla storbandsmusiken samarbetar vi med artister, kompositörer, arrangörer och dirigenter.

Kathrine Windfeld spelar piano tillsammans med musiker från Bohuslän Big Band.

Ny scenkonst i strålkastarljuset

Vi samarbetar med nationella och internationella artister, kompositörer, arrangörer och dirigenter i vår residensverksamhet. Det innebär att vi under en period inleder ett samarbete där vi genomför ett eller flera gemensamma projekt. Detta skapar konstnärlig utveckling för storbandet och är ett sätt att sätta ny scenkonst i strålkastarljuset.

Samarbete med kompositörer och arrangörer

En del av residensverksamheten är att samarbeta med olika kompositörer och arrangörer som får i uppdrag att specialskriva helt ny musik till storbandet. Under de senaste åren har fokus varit på kvinnliga kompositörer, vilket är en del av Bohuslän Big Bands arbete för att skapa en jämnare könsfördelning inom jazzen.

Internationella samarbeten

Residensverksamheten är även viktig för Bohuslän Big Bands internationella arbete. Det är ett sätt att inleda längre samarbeten med internationellt erkända musiker, kompositörer och arrangörer. Bland annat har den amerikanske dirigenten och arrangören Vince Mendoza och pianisten Danilo Pérez från Panama varit residensartister. Dessa projekt ger konstnärlig utveckling för bandet på allra högsta nivå och en möjlighet för Bohuslän Big Band att nå ut i sammanhang utanför Sverige.

Nära kopplat till Vara Konserthus

Bohuslän Big Band är sedan 2004 en del av Vara Konserthus. Residensverksamheten för storbandet är sammankopplat med Vara Konserthus, och en del av konserthusets uppdrag från Västra Götalandsregionen.

Vince Mendoza mot blå bakgrund

Conductor in Residence (2021-2024)

Vince Mendoza

Vince Mendoza är en amerikansk dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Under 2021-2024 är han Conductor in Residence hos Bohuslän Big Band och Vara Konserthus.

Läs mer
Porträtt av Ann-Sofi Söderqvist

Composer in Residence (2023-2024)

Ann-Sofi Söderqvist

Prisade tonsättaren Ann-Sofi Söderqvists uppdrag var att komponera ett helt nytt verk åt Bohuslän Big Band. Verket fick namnet "Seasons" och hade premiär på Vara Konserthus våren 2024.

Läs mer
Lina Nyberg står i strålkastarljus

Composer in Residence (2022-2023)

Lina Nyberg

Som Composer in Residence var Lina Nybergs uppdrag att komponera ny musik åt Bohuslän Big Band. Verket fick namnet "The World’s A Stage".

Läs mer
Porträtt av Danilo Perez

Artist in Residence (2020)

Danilo Pérez

Danilo Pérez är pianist, kompositör och pedagog från Panama. Under sin tid som Artist in Residence samarbetade han både med Bohuslän Big Band och ungdomsstorbandet Next Generation Big Band.

Läs mer
Porträtt av Kathrine Windfeld

Composer in Residence (2020-2021)

Kathrine Windfeld

Kathrine Windfeld fick uppdraget att komponera helt ny musik för Bohuslän Big Band. Resultatet blev verket "Determination" – en musikalisk resa som sträckte sig från det sakrala och stillsamma till det expressiva, glädjefyllda och humoristiska.

Läs mer