Hoppa till innehåll

Om Bohuslän Big Band

Bohuslän Big Band är ett professionellt storband med 16 heltidsanställda musiker.

Saxofonsektion på scen

En samtida jazzorkester

Vi är en samtida jazzorkester som både värnar och utmanar storbandsgenren. Orädda och utforskande ger vi oss in i samarbeten med bredd och stor variation, för en publik som består av såväl stora som små.

Bohuslän Big Band är ett professionellt storband med 16 heltidsanställda musiker. Vår hemmascen är på Vara Konserthus och våra replokaler finns i Mölndal.

Under åren har vi samarbetat med internationella jazzgiganter som Vince Mendoza, John Beasley, Christian McBride, Danilo Pérez, Nils Landgren, Luciana Souza och Maria Schneider. Spelat med folkkära artister som Jill Johnson, Björn Skifs och Tommy Körberg. Vi har delat scen med unga jazztalanger och fått tusentals barn att lekfullt upptäcka storbandsmusikens svallande toner.

Med rötterna i Bohuslän

Landskapet där vi har vårt ursprung har många likheter med vår musikaliska kraft. Ibland blåser en stilla havsbris och ibland blåser det i full orkanstyrka. Kustlinjen likt musiken kan vara dramatisk, häftig och intensiv men också mjuk, varm och vacker. Det är vår melodi.

Vår historia sträcker sig tillbaka till dagarna som militärorkester på Bohus bataljon i Uddevalla. I takt med att storbandsjazzen marscherade fram svängde även vi in på en ny bana. 1993 gick startskottet för vad som idag är det internationellt kända storbandet Bohuslän Big Band. Västkust mötte landsbygd 2004 och vi blev en del av Vara Konserthus.

Vi brinner för att utveckla storbandsmusiken

Bohuslän Big Band finansieras av Västra Götalandsregionen och storbandets uppdrag består i att utveckla och sprida storbandsmusiken till regionens invånare, men även nationellt och internationellt. På Bohuslän Big Bands repertoar finns en rad egna projekt och produktioner med i form av prestigefyllda nyskapande jazzsamarbeten och traditionell storbandsmusik på högsta nivå. Men även samarbeten med musiker och artister från andra genrer. Vi brinner för att få fler att upptäcka den glädje, musikaliska kraft och variation som genren erbjuder människor i alla åldrar.

“Bohuslän Big Band is a world-class jazz orchestra in the real sense of the word, and they stand out from the crowd and allow all cylinders to go at full speed, with a dynamic range and primordial force that leaves few untouched.”
/ Quincy Jones
Christian McBride på scen

Tidigare produktioner

Är du nyfiken på vad bandet gjort? Bohuslän Big Band har genom åren gjort en rad olika konserter och projekt med både internationella jazzgiganter och folkkära artister.

Tidigare produktioner

Great friends of jazz

Great friends of jazz

Soundwaves from the Swedish west coast

Soundwaves from the Swedish west coast