Hoppa till innehåll

Next Generation Big Band

Låt oss presentera vårt prisbelönta ungdomsstorband! Bandet samlar spelsugna ungdomar upp till 23 år.

Next Generation Big Band spelar på en scen.

Nästa generations storbandsmusiker

I Next Generation Big Band möts ungdomar upp till 23 år från hela Västra Götalandsregionen och spelar tillsammans. Ibland besöks repetitionerna av musiker i Bohuslän Big Band, vilket ger medlemmarna i Next Generation Big Band en unik möjlighet att utveckla sitt musicerande.

Next Generation Big Band startades 2013 av Vara Konserthus och Bohuslän Big Band. Syftet är att ta vara på spelglädjen hos ungdomar i regionen. På så sätt hoppas vi kunna främja storbandsutvecklingen på lång sikt. Från början var det mestadels ungdomar från Skaraborgstrakten som var medlemmar i Next Generation Big Band. De senaste åren har intresset växt ännu mer och bandet har idag medlemmar från hela Västra Götalandsregionen.

Mentorer i Bohuslän Big Band

Next Generation Big Band har ett nära samarbete med Bohuslän Big Band. Varje år har vi mentorskapsdagar då båda banden möts och repeterar tillsammans. Detta ger medlemmarna i Next Generation Big Band en unik möjlighet att utveckla sitt musicerande tillsammans med professionella musiker.

Ungdomsstorband med hög ambitionsnivå

De flesta som är med i ungdomsstorbandet har börjat spela på musik- eller kulturskolan och går nu på musikgymnasium, folkhögskola eller musikhögskola. Det är dock inget krav att gå en musikutbildning för att vara med i bandet. Det räcker att vara bra på sitt instrument. Tanken är att ungdomsstorbandet ska vara ett komplement till kulturskolans orkestrar och ett alternativ för den som vill utveckla sitt musicerande ännu mer.

Ambitionsnivån i Next Generation Big Band är hög. Bandet har vunnit SM för ungdomsstorband vid Blue House Youth Jazz Festival på konserthuset i Stockholm fem gånger – 2018, 2019, 2022, 2023 och 2024.

“Det bästa med att spela i Next Generation Big Band är samspelet i ett så stort band. Att vi kan vara 17 personer på scen, men allas insats är lika viktig.”
/ Stina Huldén, tidigare medlem

Vill du spela i Next Generation Big Band?

Du som är upp till 23 år är välkommen att söka. Uttagningar görs genom provspelningar som vanligtvis sker i augusti. Varje år görs tre till fyra konserter och bandet repeterar vid cirka sex till sju tillfällen per år.

Vill du veta mer? Kontakta bandets ledare och producent Ralph Soovik på ralph@bohuslanbigband.com.