Hoppa till innehåll

Lina Nyberg

Lina Nyberg är en svensk jazzsångare och kompositör och under 2022-2023 är hon Composer in Residence hos Bohuslän Big Band.

Porträtt av Lina Nyberg

Vem är Lina Nyberg?

Lina Nyberg är en av Sveriges mest profilerade jazzmusiker som i sitt sätt att komponera kammarmusik och jazz brutit ny mark för såväl storband som symfoniorkestrar. Med 20 albumutgivningar bakom sig och flertalet utmärkelser ha hon hyllats världen över för sin kreativitet och sitt nytänkande.

Uppdrag att skriva musik åt Bohuslän Big Band

Som Composer in Residence var Lina Nybergs uppdrag att komponera ny musik åt Bohuslän Big Band. Verket fick namnet The World’s A Stage och bestod av nykomponerad, specialskriven musik som ingick i ett större porträtt där alla hennes sidor som kompositör, arrangör, dirigent och sångerska lyftes fram.

Den nya musiken var en svit om sex delar som utgick från rörelse och hastighet och där varje del av sviten tillägnades en kompositör eller musiker som varit betydelsefull för henne. Verket uruppfördes på Vara Konserthus hösten 2022 och var stommen i en konsert som sammanfattade Lina Nybergs 30-åriga karriär.

Musiken spelades in och släpptes på skiva hösten 2022.

Lyssna på skivan