Hoppa till innehåll

1 sep 2023

Turné till Norrbotten med Kathrine Windfeld

Katrine i fokus med musiker från Bohuslän Big Band runt sig

Bohuslän Big Band, åkte i september 2023 till Norrbotten för en turné med den danska pianisten och kompositören Kathrine Windfeld.

Kathrine Windfeld är ett av de mest spännande namnen på den skandinaviska jazzscenen. Hon har specialskrivit storbandsjazz till Bohuslän Big Band och tillsammans gav de tre konserter i Överkalix, Torneå och Luleå under miniturnén i Norrbotten.

Musiken finns utgiven på den hyllade plattan Determination som hyllades av bland andra Lira som i sin hyllning beskrev verket “beslutsamt vackert och friskt med roliga kommentarer och småsnack i blåset”.

De senaste åren har Kathrine Windfelds mångsidighet som musiker i kombination med hennes personliga spelstil tagit Skandinavien med storm och resulterat i många utmärkelser. I samarbetet med Bohuslän Big Band har hon tagit ut svängarna:

– Det jag har skrivit är expressivt, oförutsägbart, mångsidigt! I detta projekt utmanar jag mig och experimenterar med nya rytmiska mönster. Jag blandar egna nya färger på den färgpalett jag använt förut. Mixar mina egna nya klangfärger, säger Kathrine Windfeld.

Regionalt utbyte mellan storband

Turnén var också en del av ett utbyte mellan två regionala storband. I september begav sig även Norrbotten Big Band iväg på turné i södra Sverige och besökte bland annat Bohuslän Big Bands hemmascen Vara Konserthus. De båda storbanden har mycket gemensamt och samarbetar ofta. Både Bohuslän Big Band och Norrbotten Big Band har heltidsanställda musiker, något de är ensamma om i Sverige.

Dela