Hoppa till innehåll

29 april 2024

Next Generation Big Band vann SM för ungdomsstorband

Musiker i Next Generation Big Band sitter i en soffa.

I helgen arrangerades SM för ungdomsstorband under Blue House Youth Jazz festival i Stockholm. Next Generation Big Band vann första pris – för femte gången i rad.

Motiveringen från juryn löd: ”Med ett imponerande sväng och känsla för stil framförde bandet en varierad repertoar som fångade juryn. Solistspelet höjde nivån ytterligare.”

Blue House Youth Jazz Festival arrangeras årligen av konserthuset i Stockholm i samarbete med Svensk Jazz och vänder sig till elever och lärare i storband och jazzensembler vid landets alla kulturskolor, estetiska gymnasieutbildningar, folkhögskolor och musikhögskolor. Festivalen tar varje år emot 400 elever/studerande och lärare under tre intensiva dagar med workshops, föreläsningar, konserter och tävlingar. Festivalen avslutas med tävlingar för storband och jazzensembler.

Vara Konserthus och Bohuslän Big Bands ungdomsstorband

Next Generation Big Band är Vara Konserthus och Bohuslän Big Bands ungdomsstorband som startades 2013. I storbandet möts ungdomar upp till 23 år från hela Västra Götaland och spelar tillsammans. Tanken är att ta vara på spelglädjen hos ungdomar i regionen och på så sätt utveckla storbandsmusiken på lång sikt. Från början var det mestadels ungdomar från Skaraborgstrakten som var medlemmar i Next Generation Big Band. De senaste åren har intresset växt ännu mer och bandet har idag medlemmar från hela Västra Götalandsregionen.

Ungdomsstorband med hög ambitionsnivå

De flesta som är med i ungdomsstorbandet har börjat spela på musik- eller kulturskolan och går nu på musikgymnasium, folkhögskola eller musikhögskola. Det är dock inget krav att gå en musikutbildning för att vara med i bandet. Det räcker att vara bra på sitt instrument. Ungdomsstorbandet ska vara ett komplement till kulturskolans orkestrar och ett alternativ för den som vill utveckla sitt musicerande ännu mer.

Bandet har vunnit SM för ungdomsstorband vid Blue House Youth Jazz Festival på konserthuset i Stockholm fyra gånger tidigare – 2018, 2019, 2022 och 2023. Och nu blev det alltså vinst i år igen.

Dela