Hoppa till innehåll

22 april 2024

Bohuslän Big Band mötte Göteborgs Symfoniker i unikt samarbete

Göteborgs Symfoniker och Bohuslän Big Band på scen i Vara Konserthus.

I slutet av förra veckan stod två av Sveriges främsta orkestrar på en och samma scen för första gången. Bohuslän Big Band mötte Göteborgs Symfoniker i Jazz on film under ledning av den amerikanske dirigenten och arrangören Vince Mendoza.

– Detta projekt gjordes på initiativ av Bohuslän Big Band, och vi var väldigt glada över att Göteborgs Symfoniker hakade på denna idé. Två av regionens, och Sveriges, främsta orkestrar möttes på samma scen. Det blev något speciellt för medverkande musiker att få mötas över genregränser och givetvis även en häftig upplevelse för publiken, berättar Eric Brandström Arellano, orkesterchef för Bohuslän Big Band.

I Jazz on film fördes publiken tillbaka till filmmusikens guldålder på 50- och 60-talet. På programmet stod musik av giganter som Miles Davis och Duke Ellington men även kompositörer som John Williams. På scen fick publiken även möta den legendariske saxofonisten Joe Lovano.

Vince Mendoza stod för arrangemangen och var konstnärlig ledare för detta projekt. Mendoza är en internationellt aktad dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Hans verk hördes på flertalet kritikerhyllade inspelningar av artister som Björk, Chaka Khan, Al Jarreau, Elvis Costello, Robbie Williams, Sting och Joni Mitchell. Under perioden 2021-2024 är han gästdirigent, Conductor in Residence, hos Vara Konserthus och Bohuslän Big Band. Denna produktion var en del av hans residens.

– Det blev verkligen det bästa av två världar när film och musik möttes på detta vis. Dessutom med så skickliga musiker som symfonikerna och Bohuslän Big Band. Det blev tre otroliga kvällar på Göteborgs Konserthus och Vara Konserthus, berättar Ann Kjellson, producent för denna produktion.

Dela