Hoppa till innehåll

19 feb 2024

Ann-Sofi Söderqvist ledde Bohuslän Big Band genom årstiderna med nyskriven musik

Ann-Sofi Söderqvist står på scenen

Den prisbelönta tonsättaren Ann-Sofi Söderqvist antog en ny utmaning som Composer in Residence hos Vara Konserthus med uppdrag att skapa ett helt nytt verk åt Bohuslän Big Band. Resultatet blev "Seasons" – en musikalisk resa genom årstiderna och mänskliga känslor. Premiären framfördes i Vara 1 mars 2024.

Samarbetet med Bohuslän Big Band markerade en milstolpe i hennes karriär, där hon fick möjlighet att föra samman sitt kreativa uttryck med ett av Sveriges främsta storband. "Seasons" är ett verk som inte bara utforskade jazzens magi utan också reflekterar över de olika årstiderna, både i naturen och i människans inre värld. Det är ett instrumentalt stycke där varje del fokuserar på en huvudsolist, samtidigt som det bildar en enhetlig helhet med ett övergripande tema.

Ann-Sofie såg fram emot urpremiären:

– Det känns kul och spännande. Ser fram emot att höra det klingande resultatet efter att ha funderat så mycket på de olika delarna.

Hur har du arbetat fram materialet?

– Jag har hållit mig till ursprungsidén om att skriva ett längre stycke med olika satser som också kan fungera självständigt. Om man vill kan man plocka ut någon av satserna och spela den för sig, men allting hänger ihop i en helhet. "Seasons" betyder ju årstider och satserna är en musikalisk gestaltning av kretsloppet, kan man säga.

Under de senaste 15 åren har Söderqvist skapat en imponerande samling av beställningsverk och arrangemang för olika ensembler, från storband till symfoniorkestrar. Hennes musikaliska bredd och utforskande inställning har gjort henne efterfrågad både nationellt och internationellt. Hon beskriver sitt arbete som en utforskning av ett brett känsloregister, med närheten till naturen, fred och empati som ständiga teman som genomsyrar hennes musik.

Du har skrivit och arrangerat för både symfoniorkestrar, körer och mindre ensembler. Vad utmärker att skriva för ett storband? Finns det en skillnad och speglas detta i såfall i musiken?

– Det är alltid skillnad på att skriva för alla olika ensembletyper. Storbandet erbjuder en något mindre palett än symfoniorkestern, men det kompenseras av möjligheterna att jobba med solister, komp och större frihet i musiken. Som i all improviserad musik bidrar musikerna starkt till det klingande resultatet och det kan hända oväntade saker som är unikt för jazzen och improvisationsmusiken.

Med Bohuslän Big Band som medresenärer blev urpremiären av "Seasons" en minnesvärd och berikande musikalisk upplevelse. Efter urpremiären i Vara följde konserter i Emmaboda och Göteborg.

Dela