Hoppa till innehåll
Alla musiker
Alberto Pinton håller i en saxofon.

Alberto Pinton

Saxofon & träblås

Född 1962 och uppvuxen i italienska Marghera, en industristad på fastlandet nära Venedig. Efter att ha spelat både piano som barn och gitarr som tonåring så köpte han som 18-åring sin första altsax, och det var då han bestämde sig för att spela musik på heltid. Alberto har därefter tagit en kandidatexamen i saxofon vid Berklee College of Music i Boston (1990), masterexamen i saxofon vid Manhattan School of Music (1995), New York och en masterexamen i komposition (jazz) på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (2023).

Tre frågor till Alberto Pinton

Vad har du för musikalisk inspiration?

– Inom storbandgenren är Jim McNeely, Thad Jones, Bob Brookmeyer och Maria Schneider stora favoriter. Jag lyssnar också på mycket nutida konstmusik. Jag skriver en del egen musik och driver egna projekt parallellt med tjänsten i Bohuslän Big Band. Jag inspireras av musiker som Tim Berne och Henry Threadgill, de är innovatörer och kompositörer inom improviserad musik.

Hur länge har du spelat i Bohuslän Big Band?

– Jag började med att vikariera i storbandet i slutet av 90-talet, vilket jag fortsatte med i några år. 2005 fick jag en fast tjänst då dåvarande barytonsaxofonisten gick i pension.

Vilket är ditt bästa minne med Bohuslän Big Band?

– Mina bästa minnen är de längre utlandsturnéer vi har gjort. Två turnéer till Japan och turnén till Israel.